De mazoutketel blijft een traditionele waarde in de Belgische huizen. Hij is erg populair en dat is zeker niet zonder reden, het blijft een van de meest voordele methodes om je huis te verwarmen. En stookolie (Mazout is eigenlijk dialect) kan met de moderne installaties ook heel efficient omgezet worden naar warmte.

Maar hoe werkt dat nu eigenlijk?

De stookolie loopt van de opslagtank richting een brander in de ketel. Hier vernevelen we de mazout in zeer minieme hoeveelheden waarna we met een elektrische vonk deze nevel in brand steken. De ketel is dan dus effectief een warmtewisselaar die de hitte van de verbranding overzet naar het water in de installatie, dit warme water circuleren we dan doorheen het circuit van de radiatoren waarbij die op hun beurt de warmte afgeven aan de lucht die aanwezig is in de kamers. Als we het dan over een hoogrendementsketel hebben wil dat zeggen dat de hitte van de verbranding daarna niet zomaar via de schoorsteen naar buiten gaan -zoals vroeger vaak het geval was- maar tegenwoordig via slimme processen voor een heel groot deel hergebruikt wordt om het water te blijven opwarmen. Zeker in een condensatieketel kan je dit principe aan het werk zien, zowat alle moderne installaties die je nu in de handel kan vinden maken trouwens al gebruik van diet condensatie-principe. Europa maakte dan ook in 2015 er een verplichting van dat alle nieuwe installaties dit principe toepasten.

In vergelijking met een gasinstallatie is de kost van de aanschaf wel wat duurder, je moet natuurlijk ook de opslagtanks kopen en milieuvriendelijk laten installeren (een regelmatige controle is hierbij ook verplicht). Maar dat geeft je het bijkomende voordeel dat je zelf de prijs van de stookolie in het oog kan houden en inkopen als de prijs laag staat of meedoen met groepsaankopen die de prijzen natuurlijk steeds weten te drukken. Een extra voordeel voor je beurs.

De stookolie die we gebruiken als huisbrandolie kan trouwens niet ontbranden onder de 55 graden Celsius. Het is dus ook een zeer veilige oplossing, zelfs als je de opslagtanks in de kelder van je huis hebt staan. Onder normale omstandigheden is er dus geen enkel ontploffingsgevaar met deze installatie.

De meeste moderne ketels zijn tegenwoordig hoogrendementsketels die je kan herkennen aan het Optimaz-Label. Heb jij nog een vooroorlogs model dan wil je misschien je mazoutketel vervangen, daarvoor ben je bij Limas @home aan het juiste adres. Of kies je liever voor een andere oplossing en wil je de mazoutketel verwijderen, dan ook kunnen wij je verder helpen.

Een mazoutketel onderhoud is jaarlijkse verplicht om de goede werking van de installatie te garanderen. Tijdens deze keuring kijkt met naar de ketel, de verbranding en de afvoer, dit alles mag enkel gebeuren door een erkende technicus. Limas @home is als expert op het gebied van verwarming en mazoutketel installatie dan ook de geknipte partner voor jou bouw- of renovatieproject. Wilt u uw mazoutketel reinigen? Twijfel niet aan vraag onze experten vrijblijvend om advies of een offerte.

Gratis offerte