Mazoutketels blijven een traditionele waarde in de Belgische huizen. Ze zijn erg populair en dat is zeker niet zonder reden, het blijft een van de meest voordelige methodes om je huis te verwarmen. En stookolie (mazout is eigenlijk dialect) kan met de moderne installaties ook heel efficiënt omgezet worden naar warmte.

Maar hoe werken mazoutketels eigenlijk?

De stookolie loopt van de opslagtank richting een brander in de ketel. Hier vernevelen we de mazout in zeer minieme hoeveelheden waarna we met een elektrische vonk deze nevel in brand steken. De ketel is dan dus effectief een warmtewisselaar die de hitte van de verbranding overzet naar het water in de installatie, dit warm water circuleert dan doorheen het circuit van de radiatoren waarbij die op hun beurt de warmte afgeven aan de lucht die aanwezig is in de kamers. Als we het dan over een hoogrendementsketel hebben wil dat zeggen dat de hitte van de verbranding daarna niet zomaar via de schoorsteen naar buiten gaan - zoals vroeger vaak het geval was - maar tegenwoordig via slimme processen voor een heel groot deel hergebruikt wordt om het water te blijven opwarmen. Zeker in een condensatieketel kan je dit principe aan het werk zien, zowat alle moderne installaties die je nu in de handel kan vinden maken trouwens al gebruik van dit condensatie-principe. Europa maakte er in 2015 dan ook een verplichting van dat alle nieuwe installaties dit principe toepasten.

In vergelijking met een gasinstallatie is de kost van de aanschaf wel wat duurder, je moet natuurlijk ook de opslagtanks kopen en milieuvriendelijk laten installeren (een regelmatige controle is hierbij ook verplicht). Maar dat geeft je het bijkomende voordeel dat je zelf de prijs van de stookolie in het oog kan houden en inkopen als de prijs laag staat of meedoen met groepsaankopen die de prijzen natuurlijk steeds weten te drukken. Een extra voordeel voor je beurs.

De stookolie die we gebruiken als huisbrandolie kan trouwens niet ontbranden onder de 55 graden Celsius. Het is dus ook een zeer veilige oplossing, zelfs als je de opslagtanks in de kelder van je huis hebt staan. Onder normale omstandigheden is er dus geen enkel ontploffingsgevaar met deze installatie.

De meeste moderne ketels zijn tegenwoordig hoogrendementsketels die je kan herkennen aan het Optimaz-Label. Heb jij nog een vooroorlogs model dan wil je misschien je stookolieketel vervangen, daarvoor ben je bij Limas @home aan het juiste adres. Of kies je liever voor een andere oplossing en wil je de mazoutketel verwijderen, dan ook kunnen wij je verder helpen.

Een onderhoud van je mazoutketel is jaarlijkse verplicht om de goede werking van de installatie te garanderen. Tijdens deze keuring kijkt men naar de ketel, de verbranding en de afvoer, dit alles mag enkel gebeuren door een erkende technicus. Limas @home is als expert op het gebied van verwarming en mazoutketelinstallaties dan ook de geknipte partner voor je bouw- of renovatieproject. Wil je je mazoutketel reinigen? Twijfel niet en vraag onze experten vrijblijvend om advies of een offerte.

Gratis offerte