Hoe een waterlek in huis opsporen?

Een waterlek in huis snel opsporen is van het grootste belang, dit probleem laten aanslepen kan van een klein ongemak zeer snel in structurele schade aan uw woning of zelfs gezondheidsproblemen leiden. Soms is het vochtprobleem zeer duidelijk, er kan water uit uw plafond of onder een keukenkast uitkomen. Soms is het wat subtieler en merkt u het enkel door een stijgende vochtigheid in uw huis, of misschien merkt u het enkel door een vreemde en onverklaarbare verhoging van uw waterverbruik op de de afrekening van uw watermaatschappij. Hoe u er ook achter komt dat u met een vochtprobleem zit, het is belangrijk dat u niet bij de pakken blijft zitten.

Vochtplekken op de muren

Preventief controleren is natuurlijk nog steeds het best, zeker bij de wat meer verborgen lekken. Deze kunnen op termijn veel schade berokkenen en komen vaak ineens -en meestal al de schade er al is- aan het oppervlak. Wat zijn de tekenen om op te letten:

  1. Vochtvlekken: Ze zijn niet altijd te wijten aan een lek, al is een groot en plots ontstane vlek meestal wel een goede indicator. Andere boosdoeners kunnen slechte ventilatie of condensvocht zijn, maar meestal zie je de vlek dan geleidelijk aan verschijnen.
  2. Plan een waterloze nacht:Wil u zeker zijn dat er geen barst in uw leidingen zit plan dan een waterloze nacht. Vlak voor u gaat slapen schakelt u alles uit dat water kan gebruiken (wasmachine,...) en tijdens de nacht maakt u geen gebruik van kranen of toilet. Schrijf voor u gaat slapen de meterstand op en controleer in de morgen opnieuw, een waterverbruik tijdens de nacht geeft u een hint dat er misschien een lek is (of dat een van uw huisgenoten toch naar het toilet geweest is).
  3. Lekkende kranen: We denken allemaal dat we een lekkende kraan wel zouden opmerken maar niets is minder waar. Soms kan het verlies heel subtiel zijn, wil je zeker zijn plaats dan een beker onder elke kraan tijdens een bepaalde periode (een nacht of tijdens de dag als iedereen naar het werk is) en kijk of er water in de bekers is als u terugkomt. Hou de tijd bij dat je de bekers er hebt staan, zo kan je uitrekenen hoeveel water je verliest en wat je kan besparen door het te laten oplossen.
     

Lekkende kranen

Limas@home is een professionele aannemer en wil u graag met raad en daad bijstaan om uw vochtproblemen aan te pakken. Twijfel niet om contact met ons op te nemen, onze vakmannen staan u graag te woord voor vrijblijvend advies of een offerte.


Gratis diagnose en offerte?

Laat hier uw gegevens achter en we bellen u voor een afspraak