Welke bouwfouten kunnen leiden tot vocht in kelder

Bij water in de kelder gaan we er vaak snel van uit dat er een probleem met de waterleiding (een lek of barst) of een probleem met het grondwater dat op de een of andere manier zijn weg naar binnen heeft gevonden. Het eerste is makkelijk te ontdekken door binnen het huis de waterleidingen na te kijken, een vochtprobleem van buitenaf aanpakken is echter moeilijker en vraagt meestal een verregaande investering in vochtbestrijding en kelderdichting.

Water in kelder

Toch moet niet alle vocht dat van buiten komt als structureel probleem gezien worden, vaak is het te wijten aan kleine gebreken rond de woning die makkelijk aan te pakken zijn. Kijk dus zeker deze punten na voor je aan een kelderdichtingsprojectgaat beginnen:

1. Perceel loopt af richting je huis:

Kort samengevat staat je huis in een put, alle regen en ander water dat op het perceel terecht komt gaat richting je huis. Hoog de grond op zodat je huis op een kleine heuvel staat en het water richting straat (of buren) gaat. Als bonustip: check of je buren niet elk hun perceel laten aflopen in jou richting in plaats van de straat.

2. Geen goten of regenpijpen:

Als het geen grondwater is komt het uit de lucht… regen dus. Goten zorgen ervoor dat je geen concentratie krijgt van regen die van het dak afloopt aan de basis van je huis. Maar let ook goed op de afwatering van de regenpijp, al dat water op één plaats laten samenlopen vlak bij je fundering is ook vragen om problemen. Een kleine verharding rondom je huis of het aanbrengen van een minder waterdoorlatende laag (kleigrond) kan hier ook soelaas bieden.

Regenpijpen​​​

3. Keldervensters:

Een keldervenster mag, net zoals je perceel, niet afhellen richting je huis ander verzamel je gewoon water tegen je keldermuur.

4. Warme buitenlucht:

Laat je de keldervensters of garagepoort openstaan tijdens de zomer dan krijg je vochtige en warme frisse lucht in je kelder. Dat is natuurlijk goed, maar let op dat deze kan gaan condenseren tegen de koudere stenen van je keldervloer of buitenmuren. In dit geval heb je dus geen lek maar moet je toch opletten dat je het onder controle kan houden.

5. Waskamer in een onvoldoende verluchte kelderkamer:

Heb je misschien om ruimte uit te sparen ervoor gekozen een "washok" te installeren in de kelder? Zorg dan voor voldoende verluchting in deze kamer. Deze activiteit brengt veel luchtvochtigheid met zich mee.

Heb je vragen over kelderdichting of vochtbestrijding twijfel dan niet om vrijblijvend contact op te nemen met Limas @ Home.


Gratis diagnose en offerte?

Laat hier uw gegevens achter en we bellen u voor een afspraak