Wat te doen als je dak lekt?

Bij een daklekkage kan het water dat je binnen ziet van ver komen, soms komt het -via balken of buizen- helemaal van de andere kant van het gebouw. Een eerste stap bij de dakreparatie is dan ook het ontdekken van het infiltratiepunt. Het infiltratiepunt is waar dak ondicht is, en is niet noodzakelijk een groot gat of een missende dakbedekking. Een beperkte scheur kan op termijn al voor een serieus probleem zorgen, en dat is niet altijd met het blote oog op te merken. Zeker als je er rekening mee moet houden dat het water zich ook onder de dakdekking kan opstapelen en beetje bij beetje (dus niet enkel bij zware regenval) naar binnen kan blijven sijpelen besef je dat het geen kinderspel is.

Een partner in dakrenovatie en dakwerken kan je vaak helpen hierbij, zelfs voor een ervaren dakwerker is het niet altijd eenvoudig om met het blote oog de infiltratieplaats te vinden. Maar gelukkig beschikken ze over de allerlaatste snufjes -en vakkennis- om dit toch snel bloot te leggen en dit vaak zonder voorafgaand breekwerk.

Ervaren dakwerker

Lekken ontstaan vaak rond leidingen, schoorstenen, goten en hoeken. Tijdens dakwerken laat je deze zwarte punten dan best ook steeds nog eens bijwerken. Een regelmatig onderhoud van het dak is dan ook nog steeds de beste preventie tegen daklekkage.

Eens de oorzaak van de insijpeling gevonden is kan je het dak herstellen. Indien je er snel bij bent is dit meestal iets dat dadelijk kan gebeuren door het dichten of herstellen van een zwak punt. Zijn er echter meerdere lekken of is de structuur van je dak onherstelbaar dan kan je als tijdelijke oplossing een zeil plaatsen. Dat geeft je de tijd om rustig naar een specialist in dakrenovatie te zoeken terwijl je zeker bent dat er geen verdere schade aan je woning meer komt.

Hoe je dak te herstellen hangt natuurlijk af van het type dak en soort dakbedekking dat je hebt gebruikt. Maar meestal kom je met een paar pannen, wat teer en wat nagels al een heel eind om een kleine daklekkage aan te pakken.

Je dak heeft een belangrijke invloed op de waarde van je gebouw en moet dus regelmatig onderhouden worden. Laat je dus zeker goed bijstaan tijdens dakwerken. Wil je graag vrijblijvend advies neem dan contact op met Limas@Home.


Gratis diagnose en offerte?

Laat hier uw gegevens achter en we bellen u voor een afspraak