Drie eenvoudige manieren om vochtige muren te voorkomen

Vochtige muren zijn een sluipende vijand, op termijn kan het effect zeer slecht zijn voor je gezondheid. Door vocht op muur komen er schimmels die je meestal pas na een tijd zal opmerken, maar reeds lang daarvoor zijn ze begonnen met hun sporen in de lucht te verspreiden. Deze miniscule deeltjes ademen we in en kunnen zo gezondheidsproblemen veroorzaken. En dan hebben we het enkel nog maar over schimmel en niet over de grote verscheidenheid van bacterieën en op termijn ook ongedierte dat dit vocht kan aantrekken.

Naast de gezondheidsproblemen is ook de structurele schade aan je woning en de objecten erin niet te onderschatten. Vochtige muren zullen immers ook voor vocht in gordijnen en meubels zorgen en ook daar kan de infectie zich ontwikkelen. Niet tijdig aan vochtbestrijdingdoen kan nefaste gevolgen hebben voor je lichaam maar ook voor je materiele bezittingen. Laat je dus niet vangen en grijp tijdig in.

Vochtige muren

Maar wat kan je -eenvoudig- doen om vochtige murgen te voorkomen?

  1. Regelmatig verluchten:wat vocht in de lucht is niet slecht, het is eigenlijk zelfs gezond. Planten, dieren en mensen in een woning dragen zelf al bij tot de luchtvochtigheid. Maar ook activiteiten zoals koken, douchen of een bad nemen en de was doen of laten drogen hebben een niet te onderschatten effect. Je huis regelmatig en goed verluchten kan dit al reguleren.
     
  2. Kruipend vocht:vochtige muren komen vaak voor in plaatsen waar het grondwater hoger staat. Het kruipt via de fundering via de muren naar boven, een structurele aanpak zoals de (buitenmuren) goed behandelen is aan te raden. Maar ook een kelder regelmatig goed verluchten of mechanisch/chemisch droog houden kan helpen.
     
  3. Vermijd koudebruggen: een slechte afdichting bij ramen en deuren kan toch luchtlekken leiden. Dit geeft koudebruggen, plekken waar de warme lucht van binnen in contact komt met de koude lucht van buiten, en waar er door het natuurlijk proces van afkoeling dan condens kan ontstaan. Hou de temperatuur van je woning in de gaten en check op regelmatige basis of je geen vocht op muur kan zien zodat je weet waar je moet ingrijpen. Vooral bij oudere woningen kan vocht zo wel neerslaan.


Zit je nog met vragen ove hoe je vochtbestrijding bij jou woning best aan zou pakken? Twijfel dat niet om contact te nemen metLimas@Homevoor vrijblijvend advies.


Gratis diagnose en offerte?

Laat hier uw gegevens achter en we bellen u voor een afspraak