De 3 beste manieren voor vochtbestrijding in de kelder

De kelder is vaak de vochtigste plek van het huis. Dicht gelegen bij het grondwater en door slechte afvoer, ventilatie en isolatie vaak onderhevig aan invloeden van het weer of beschadigingen aan de vloeren en wanden blijft deze ruimte vaak geplaagd door een hoge luchtvochtigheid.

Vochtigheid kan erg nadelige gevolgen hebben en leiden tot schimmels, vochtplekken en rot. Om deze problemen voor te zijn, vindt u hieronder 3 manieren voorvochtbestrijdingin kelders en (ondergrondse) bergruimtes.

1. Ventilatie

Doordat kelderruimtes vaak slecht geventileerd worden, blijft de luchtvochtigheid hoog en slaat het vocht vaak in de vloer, het plafond of de muren. Mochten er geen ramen en verwarmingselementen in de ruimte aanwezig zijn of deze niet voldoende controle bieden voor het op peil houden van een goed klimaat in de kelder, dan kunnen ventilatie- of klimaatsystemen een uitkomst bieden.

Vochtprobleem in kelderKelderdichting

2. Afvoer

Ook goede afvoer of drainage is van belang om de luchtvochtigheid in de kelder laag te houden. Door middel van speciale vloerpompen, vochtafvoerende matten onder de vloer of achter de muren of speciaal vervaardigde drainerende vloer- en wandlagen kan het al aanwezige vocht zo veel mogelijk uit de kelder worden geleid en kan er geen vochtplekken, schimmels of rot ontstaan.

3. Isolatie en kelderdichting

Scheuren in wanden of poreuziteit in gemetselde keldermuren, plafonds en vloeren kan er voor zorgen dat er vocht binnenkomt in de bergruimte. Vochtbestrijdingbestaat voornamelijk uit het installeren van de juiste isolatie en het goed dichten van kelders. Je kunt de kelder dichten door middel van isolerende wanden en dito vloerlagen of ander benodigd dichtingswerk in bijvoorbeeld kieren en scheuren.


Gratis diagnose en offerte?

Laat hier uw gegevens achter en we bellen u voor een afspraak