Waarom heb ik eigenlijk vochtplekken op mijn muur?

Als je de vaststelling maakt dat er vochtplekken op een muur zitten wil je natuurlijk dadelijk weten waarom? We weten allemaal dat dergelijke vochtplekken niet zomaar vanzelf weggaan (al komen ze er wel vanzelf), en dat tijdig ingrijpen noodzakelijk is.

Bij vochtplekken op de muur is het belangrijk om op zoek te gaan naar de oorzaak. Hoe kunnen deze vochtproblemen tot stand komen?

Verwarm je de kamer wel genoeg?

Opstijgend vocht is niet altijd het gevolg van een lek, grote temperatuurschommelingen kunnen vochtigheid en condens in de hand werken. Een vochtplek in een hoek is vaak een condensvlek en kan met wat bijsturen van de luchtstroom soms al verholpen worden.

Is er een verschil in de grote van de vochtplekken doorheen de tijd?

Groeien de vochtplekken op de muur tijdens een regenbui, dan is er misschien insijpelen van buitenaf. Komen de vochtproblemen op de muur enkel voor tijdens de winter dan is er misschien condensvorming tussen de koude- en warme delen van uw woning.

Vochtbestrijding Antwerpen

Wat zit er achter de vochtplekken?

Voor we aan vochtbestrijding gaan doen moeten we de oorzaak vinden. Zitten er waterleidingen achter de muur? Lekt de verwarming misschien? Is het aanpalende huis net afgebroken? Soms is het snel duidelijk waar het lek zich kan bevinden. Let ook op slechte goten of afvoerpijpen die water tegen de buitenmuren kunnen doen lopen, dit is nefast voor een pand.

Roep indien nodig snel de hulp in van een vakman in vochtbestrijding, deze bezit vaak gespecialiseerde machines om de oorzaak te vinden zonder dat hierbij dadelijk hamer en beitel bij te pas moeten komen. Het kan daarom ook lonen om een specialist onder de arm te nemen, een beetje klusjesman gaat zich al snel verliezen in gaten maken in de muren om de origine van het lek te achterhalen. En dat moet niet altijd in de buurt van de vochtplekken te zoeken zijn, water is immers zeer wendbaar en kan via een balk,... uit de andere kant van de woning komen.


Gratis diagnose en offerte?

Laat hier uw gegevens achter en we bellen u voor een afspraak