Helpt een vloer in de kelder vocht tegen te gaan?

Tegen een echt vochtige kelder help een extra vloerbedekking natuurlijk niet, hierbij ga je het probleem -letterlijk- proberen onder de mat te vegen en geef je schimmels en andere plagen natuurlijk gewoon een extra plekje om hun gang te gaan. De basisprincipes blijven dan ook steeds geldig, een goede isolatie, kelderdichting en verluchting blijven de kernelementen van vochtbestrijding in een kelder. Maar heb je een vrij droge kelder dan kan vloeren met tegels of een andere vloerbedekking wel een extra laag van bescherming en isolatie tegen vocht zijn.

Doe eerst de plastic test om zeker te zijn.

We gaan ervan uit dat je wel een vloer uit beton zal hebben en je niet met een open vloer uit aarde moet werken (ja ze komen nog voor in oudere woningen). De beste test die je zelf eenvoudig kan doen om te kijken of je keldervloer droog is, is de zogenaamde plastic test. Want al ziet een vloer er op het eerste zicht droog uit, toch kan hij nog "ademen"... dat wil zeggen vocht afstoten vanuit de ondergrond. Als dat zo is wil je hem natuurlijk niet volledig afsluiten en zo "verstikken" met gevaar op schimmels onder je vloerbedekking. Om deze test uit te voeren plak je een stuk plastic (vandaar de naam) over een deel van de vloer voor minimum 16 uur, daarna neem je de plastic weg en kijk je hoeveel vocht er zicht heeft kunnen opbouwen. Is het volledig droog? Perfect, dan heb je vrije keuze van vloerbedekking. Toch wat vocht? Enkel ademende materialen zoals tegels. Veel vocht? Oeps, best eerst aan kelderdichting denken. Opstijgend vocht uit de vloer ga je niet snel bestrijden door enkel de vloer aan te pakken en meestal zal je ook de muren moeten aanpakken.

Let voor je aanvangt ook of er geen barsten of vuil op de voer aanwezig zijn. Ook dit kan een bron van problemen zijn voor de toekomst dus pak ze aan voor je tegels of andere vloerbedekking gaat plaatsen.

Beton Vloer

Geen vocht

Als je een droge ondergrond hebt kan je vrij kiezen in het type van vloerbedekking, je kan makkelijk vinyl, kamerbreed tapijt of een houten vloer aanbrengen zonder je zorgen te maken. Het zal ervoor zorgen dat je vloer een betere isolatie heeft en dus door de warmte ook langer en beter droog blijven.

Een beetje vocht

Hier kies je best voor een tegel die kan ademen, hou ook rekening dat je geen vochtwerende producten gebruikt bij het aanbrengen van je vloerbedekking. Deze zullen immers het vocht dat nu via de vloer nog weg kan gevangen kan komen zitten onder je vloer, en via deze ophoping zou je wel eens opstijgend vocht kunnen krijgen in de muren. Zelfs als je voordien geen probleem had, toch zal een goed aangebrachte vloer je kunnen helpen om het vocht beter op te vangen en te verdelen. Al is het zeker aan te raden voldoende ventilatie te voorzien om de luchtvochtigheid in de ruimte onder controle te houden. Advies van een vakman is hierbij niet te onderschatten, dus laat je misschien bijstaan in je selectie van producten of laat het werk door een erkend expert uitvoeren.

Hebt u vragen over kelderdichting of vochtbestrijding twijfel dan niet om contact op te nemen met Limas@Home voor vrijblijvend advies, hulp of een offerte.


Gratis diagnose en offerte?

Laat hier uw gegevens achter en we bellen u voor een afspraak