Waarom u met een vochtige kelder zit

Een vochtige kelder is een vervelend en vaak voorkomend probleem, zeker in al wat oudere huizen is het niet ongezien. Het is een situatie die best snel en doortastend aangepakt kan worden, het veroorzaakt een ongezonde situatie maar ook de waarde van uw woning en uw inboedel kunnen er ernstig onder lijden. En dan hebben we het nog niet eens over de geurtjes of het ongedierte die je er vaak nog op de koop toe bij kan nemen. Twijfel dus niet over vochtbestrijding kelder en grijp in voor het te laat is.

Maar hoe komt dat vocht nu in je kelder? De meest voorkomende gevallen zijn:

 • Slechte afwatering: een lek in de waterleiding of afvoer kan aan de oorzaak liggen, zo snel mogelijk repareren is de boodschap.
   

Lek in de waterleiding

 • Condensvocht: een slechte ventilatie in combinatie met grote temperatuurwisselingen is hier meestal de boosdoener. Het is de meest voorkomende reden van een vochtige kelder maar ook de makkelijkste om aan te pakken. Genoeg ventileren en de temperatuur constant houden zijn genoeg om soelaas te bieden.
   
 • Grondwater: zeker in oudere constructies is er niet genoeg voorzien om grondvocht tegen te gaan. Dit kan gaan van een te hoog grondwaterpeil tot optrekkend vocht via de poreus geworden muren. Een goede kelderdichting om het water buiten te houden of het grondwater structureel draineren zijn mogelijke alternatieven. Dit probleem is veelvoorkomend, en vaak ook wel kostelijk om op te lossen omdat er vaak structureel bouwwerk bij komt kijken.
   
 • Insijpeling via scheuren: je gebouw "werkt" doorheen de jaren en zo kunnen er scheuren ontstaan. Hierlangs komt er vocht binnen en de rest van het verhaal kan je wel zelf invullen. Er zijn chemische producten die je kan injecteren in en rond de scheuren om de kelderdichting terug volledig te maken.
   
 • Problemen met de verbindingsrand: In het vakjargon noemen we dit een kim lekkage, hierbij komt er vocht binnen bij de verbinding van de grond en de muur. Je vochtige kelder is hier te redden door het aanbrengen van een waterafstotende gel of door de muur (van binnen uit) te voorzien van extra dichtende producten via voorgeboorde gaten.
   

Weet je geen raad met je vochtige kelder? Neem dan contact op met Limas@Home voor vrijblijvend advies.


Gratis diagnose en offerte?

Laat hier uw gegevens achter en we bellen u voor een afspraak