Hoe pak je vochtbestrijding na een overstroming best aan?

Als je na een overstroming de grote opruim hebt gedaan blijf je vaak toch nog achter met een woning die vochtig en klam aanvoelt. Alle constructie elementen hebben immers goed de kans gekregen om zich vol te zuigen met water, en dat "kruipt" vaak ook omhoog naar delen die niet noodzakelijk onder water hebben gestaan. Deze overmatige vochtigheid komt je leefomgeving niet ten goede, hoe pak je vochtbestrijding in dit geval zo efficient mogelijk aan?

Verschillende elementen van je woning zullen na een overstroming verzadigt zijn met water, dit kan je op termijn gaan merken door vocht- en schimmelplekken op de muren of plafonds. Vochtbestrijding is dan ook echt geen overbodige luxe, ook al zie je initieel vaak geen probleem. Het voorkomen van schade is veel gezonder zowel voor je lichaam als voor je beurs.

Schimmelplekken op de muren

De beste manier is dus het drogen van de lucht in je woning, m.a.w. de luchtvochtigheid naar beneden helpen. Hoe pak je dat best aan?

  1. Verlucht je woning vaak en langdurig door ramen en deuren open te laten staan
  2. Een luchtontvochtiger installeren, deze zijn er in kleine en grote formaten afhankelijk van de waterschade die je opliep en het oppervlakte van je huis
  3. De verwarming in het huis eens goed hoog zetten, dit droogt de lucht uit en geeft muren,... de kans om weer verder vocht af te geven
  4. een diagnose laten maken door een professional in vochtproblemen, deze kan u vaak precies zeggen waar het overtollige vocht zich sluit zou houden
     

Woon je in een gebied waar er niet vaak overstromingen voorkomen, dan kan de schade vaak nogal meevallen. De omgeving is immers droog genoeg om de overtollige luchtvochtigheid op te vangen en na de overlast gaat alles weer terug naar de oude staat. Woon je echter in een gevoelig gebied dan zal de grond rondom je huis vaak ook al vrij vochtig zijn en heeft je huis -dat met zijn fundament in deze natte ondergrond staat- het moeilijker om snel terug naar een drogere straat terug te keren.

Ben je niet zeker over de luchtvochtigheid in je huis en wil je bijkomende schade liefst vermijden neem dan contact op met een professional in vochtbestrijding zoals Limas@Home. Je kan bij hen terecht voor vrijblijvend advies op maat van jou situatie.


Gratis diagnose en offerte?

Laat hier uw gegevens achter en we bellen u voor een afspraak