Welke renovatiepremies zijn er in Vlaanderen?

Een totaalrenovatie kan een aardige hap uit je budget nemen, daarom is het aangewezen om zoveel als mogelijk gebruik te maken van de verschillende renovatiepremies de de Vlaamse overheid ter beschikking stelt. Vlaanderen investeert via deze premies in duurzame en energievriendelijke woningen, dit om zo snel mogelijk het aantal onaangepaste woningen terug te dringen en in lijn te komen met de internationale klimaatregels. Maar ook om bepaalde fenomenen zoals de aankomende vergrijzing van de bevolking of het nijpende tekort aan betaalbare (huur)woningen op te vangen.

Renovatiepremies

De belangrijkste premies zijn de volgende:

  • De nieuwe Vlaamse renovatiepremie:Met deze premie komen vier groepen van werken in aanmerking nl. De structurele elementen van een woning, het dak, het buitenschrijnwerk en de technische installaties. De premie werkt op basis van de factuur van het renovatiebedrijf.
     
  • De aanpassingspremie om een woning aan te passen aan een inwonende oudere:Werken om de woning aan te passen aan een inwoner van meer dan 65 jaar oud waarbij zowel technische installaties en hulpmiddelen als verbouwingswerken om de woning toegankelijker te maken voor in aanmerking komen.
     
  • De verbeteringspremie om problemen in de woning aan te pakken:Voor woningen van ouder dan 25 jaar bied deze premie steun voor werken aan het dak, buitenschrijnwerk, elektriciteit, verwarming, sanitair, gevel, vochtbestrijding of uitbreidingswerken.
  • Belastingaftrek indien u geld uitleent voor renovatiewerken:Een extra belastingsaftrek voor mensen die geld willen uitlenen van familie of vrienden voor renovatiewerken aan een pand dat leegstaat, verwaarloosd, onbewoonbaar of ongeschikt is. Een belangrijke voorwaarde hier is dat de lener of de leners er minsten acht jaar zelf in gaan wonen. De vermindering is maximaal 625 EUR per jaar zolang de lening nog loopt.
     

Natuurlijk heeft elk van deze premies zijn eigen regels en beperkingen, kijk dus goed na of jij, je gezin of je woning echt wel in aanmerking komen voor een extra ruggesteun vanuit de overheid.

Op woneninvlaanderen.be kan je alle details over deze premies terugvinden, maar twijfel niet om contact te nemen met Limas@Home voor vrijblijvend advies. Onze vakmensen staan steeds paraat om u bij te staan met woord en daad bij uw renovatie- of verbouwingsproject.


Gratis diagnose en offerte?

Laat hier uw gegevens achter en we bellen u voor een afspraak