Centrale verwarming aanleggen, maar waar plaats ik best mijn radiatoren?

Een centrale verwarming plaatsen is meer dan een cv ketel plaatsen en wat buizen trekken, er komen ook belangrijke aandachtspunten bij kijken zoals "waar moet ik mijn radiatoren best plaatsen?". Je zou denken dat dat enkel een kwestie van persoonlijke smaak is maar toch heeft de keuze een grote impact op de warmteverspreiding in je woning. Een weldoordachte plaatsing van de radiatoren kan een wezenlijk verschil maken in de verwarming van een ruimte of woning.

Je cv installateur weet vast en zeker hoe hij technisch een radiator moet plaatsen in een ruimte. Best op een 3 tot 5 cm van de muur en minimum 10 cm van de grond (een beetje hoger is zelfs beter als je ooit eens een nieuwe vloer op de bestaande zou willen leggen). Dit is een vereiste om efficiënt te kunnen verwarmen, anders gaan je stookkosten de hoogte moeten ingaan om de effecten van deze slechte installatie ongedaan te maken.

De basisregels:

Een radiator installeer je best tegen de buitenmuur, en naast of onder het raam. Op deze manier zal de warmste lucht onmiddellijk de koude straling en lucht van het raam kunnen opvangen voor ze zich door de rest van de woning zal begeven. In de opstelling waarbij de radiator tegen de binnenmuur en dus weg van het raam zou staan komt de warme lucht pas op zijn koudste moment in contact met de koude straling van het raam en zal de gemiddelde kamertemperatuur lager liggen, maar zal je ook een groter onevenwicht tussen de warmte in de kamer hebben (warmer bij de binnenmuur en kouder bij het raam).

Radiator plaatsen

Een radiator staat best niet voor een glasraam, een deel van de warmte gaat immers ook langs de achterkant komen. Bij een glasraam gaat dit grotendeels verloren, waar je bij een buiten- of binnenmuur op verschillende manier de warmte nog kan herwinnen.

Een radiator moet bovenaan vrij zijn om de stroming van de warme lucht niet te verhinderen. Een tablet, nis of afdekking bovenaan moet minstens 6 cm vrije ruimte geven en liefst voorzien zijn van openingen zodat de luchtstroom kan blijven vloeien. Indien niet is een warmteverlies van 5 tot 10 procent niet ongezien.

Heb je vragen over centrale verwarming aanleggen of de plaatsing van radiatoren neem dan vrijblijvend contact op met Limas@Home waar onze vakmannen u graag te woord staan.


Gratis diagnose en offerte?

Laat hier uw gegevens achter en we bellen u voor een afspraak