Hoe best een plat dak isoleren?

Als je een plat dak wil isoleren moet je compleet anders te werk gaan als met een schuin dak, en afhankelijk van je specifieke omstandigheden heb je soms keuze uit meerdere opties... of net niet.

Isolatie plat dak

Het koude dak

Indien je dakwerken laat uitvoeren aan een bestaand plat dak is dit de makkelijkste methode. De isolatie komt aan de binnenzijde van het dak, hierdoor krijgt de waterwerende laag van het dak die kan bestaan uit roofing, beton, rubber,... geen opwarming vanuit je leefruimtes.

Hierdoor dus ook de naam koude dak, een plat dak isoleren op deze manier heeft het nadeel dat de draagconstructie onderhevig zal zijn aan temperatuurschommelingen van buitenaf, het zal hierdoor meer gaan "werken" en dus ook sneller scheuren vertonen. Hierdoor zal er op termijn water in de isolatielaag komen, wat dan weer een nefast effect heeft op je isolatiewaarde en op termijn ook constructieproblemen kan veroorzaken.

Hier blijft dus ook de regel gelden van elk jaar je dat te laten controleren en elke 5 tot 10 jaar een goede dakrenovatie uit te voeren.

Het warme dak

Als bij de vorige optie het dakvlak koud bleef is het maar logisch dat die nu warm zal worden, de dakisolatie kan aangebracht worden aan de buitenzijde van de dakconstructie en alle draagvlakken zitten dus mee binnen in de isolatielaag. Hierbovenop brengen we de waterwerende elementen aan.

Plat dak isoleren

De constructiematerialen worden nu consistent mee warm gehouden door de binnenhuistemperatuur en zijn dus bijna niet onderhevig aan grote temperatuurschommelingen. Deze methode is aan te raden om haar vele voordelen, bij uitgebreide dakwerken zou het je voorkeur moeten wegdragen.

Het omgekeerde dak

Dit is eigenlijk een warm dak waarbij het isolatiemateriaal ook warm gehouden kan worden doordat het op de waterwerende laag geplaatst kan worden. Dit is mogelijk omdat we bovenop de isolatie nog een extra balastlaag zullen aanbrengen (in hout, grind, groendak,...), omdat we het dak toegankelijk willen maken.

Dit is een aanpak voor groendaken of dakterrassen. Natuurlijk moet de isolatie wel weersbestendig en drukvast zijn.

Zit je nog met vragen ove hoe je best dakisolatie kan aanbrengen bij jou woning? Twijfel dat niet om contact te nemen met Limas@Homevoor vrijblijvend advies.


Gratis diagnose en offerte?

Laat hier uw gegevens achter en we bellen u voor een afspraak