Checklist om zelf het plafond te schilderen bij renovatiewerken

Een totaalrenovatie kan veel werk zijn en kan een grote hap uit je budget nemen, enkele taken zelf uitvoeren kan dan ook dadelijk voor wat ademruimte zorgen. En veel van de zaken die we een renovatiebedrijf vragen om te doen kunnen we -mits wat oefening en tijd- zelf ook wel klaren.

Stap 1: Goed materiaal voor veilig werk

Ga je zelf aan de slag vergeet dan niet dat professional ook over goed materiaal beschikken, en zeker op gebied van veiligheid wil je niet onderdoen zodat je later nog lekker lang kan genieten van je werk. Zorg voor je aanvangt met het schilderen van het plafond dus zeker een goede ladder in huis haalt. Voor plafondwerk wil je er eentje die stabiel staat, makkelijk te verplaatsen is en op de juist hoogte. Maar ook met een voldoende brede werkbasis bovenaan, daar ga je immers het meeste van je tijd doorbrengen tijdens deze taak. Denk ook aan een veiligheidsbril, een druppel verf in je oog is echt niet prettig.

Plafond schilderen

Stap 2: je basismateriaal

Ga je toch naar de winkel voor die ladder en de veiligheidsbril schaf dan ook ineens deze zaken aan die je nodig zal hebben om de klus te klaren. Heb je een renovatiebedrijfdat de rest van het werk voor je aan het uitvoeren is dan kan je misschien vragen om enkele zaken van hen te lenen (dat geld trouwens ook voor die ladder). Maar je gaat dus zeker een plastic folie moeten hebben om je vloer en meubels af te dekken, een verfemmer met een druiprek en enkele verfrollers van verschillende formaten (kijk even wat soort hoeken je hebt) voor het grote werk en een kwast (ronde borstel) voor fijne stukjes. Afplaktape en eventueel wat schuurproducten als je nog iets te verwijderen hebt. En dan verf natuurlijk.

Stap 3: Reinig je plafond

Hiervoor kochten we de schuurproducten om eventuele oneffenheden te verwijderen, maar een grondige poetsbeurt een licht schoonmaakmiddel is geen overbodige luxe voor we aan het werk beginnen. Heb je veel stof dan kan eerst even met een borstel of stofzuiger erover gaan geen kwaad.

Stap 4: afplakken van wanden of ramen

Niet waar je op zat te wachten, maar het afplakken van ramen, deuren en kozijnen is vaak het meest tijdrovende deel van het schilderwerk. Maar ook het meest belangrijke, doe je dit goed dan bepaal je voor een groot deel een mooi resultaat en moet je later niet wakker liggen als je eens wat buiten de lijntjes zou kleuren.

Stap 5: haal de verf bovenaan

Nu gaan we eindelijk schilderen... gebruik eerst de kwast om randen en hoeken aan te pakken (die heb je net ook mooi afgeplakt) en ga er dan nog eens met de kleinere roller overheen, op die manier verdeel je de verf van de kwast mooi gelijk. Daarna ga je in banen werken met de grotere roller waarbij je de banen lichtjes laat overlappen om geen strepen te maken. Zorg voor voldoende verlichting (eventueel met externe lichtbronnen) zodat je goed kan zien waar je gebleven bent als je met een vergelijkbare kleur werkt, en doe niet teveel verf op je roller want dat gaat er anders toch maar afdruipen.

Stap 6: haal de tape weg

Je bent misschien wat moe van het verven, maar de tape haal je best weg als de verf nog wat nat is. Misschien een goed moment om ook te vermelden dat je hier de kwaliteit van je tape echt gaat merken, goedkopere versies laten vaak sporen na dus investeer een deel van je besparing misschien toch in de wat duurdere professionele versies.

Afplakken van wanden

Stap 7: geniet van je werk

Het mag, neem een stapje terug en wees terecht trots op je zelf geverfde plafond.

Hebt u vragen over renovatiewerken, dakwerkenof gevelwerken twijfel dan niet om contact op te nemen met Limas@Home voor vrijblijvend advies, hulp of een offerte.


Gratis diagnose en offerte?

Laat hier uw gegevens achter en we bellen u voor een afspraak