Een renovatiewoning gekocht? Later geen vochtproblemen in huis met deze tips

Voor veel jonge koppels is de nieuwbouwmarkt te duur, ze gaan dan voor hun eerste aankoop vaak op zoek naar een te renoveren woning. Meer dan de helft van deze oudere gebouwen heeft echter last van vochtproblemen in huis of van de gevolgen ervan.

Na de aankoop van hun eerste vastgoed laat het budget van de kopers vaan geen totaalrenovatie meer toe, maar moet er toch aan vochtbestrijding gedaan worden. Dit is immers een sluipend probleem dat op termijn grote schade kan aanbrengen en dus ook grote kosten.

Het oplossen van vochtproblemen in huis is echter niet onoverkomelijk, zelfs op een bescheiden budget. Het moet natuurlijk wel aangepakt worden want het kan ook tot gezondheidsproblemen leiden, een correcte diagnose van de situatie help en snel en vakkundig in te grijpen.

Wat zijn veel voorkomende situatie waarbij vochtbestrijding nodig is:

Lekkage

- Lekkage: De meest overduidelijke van alle vochtproblemen in huis, een gebarsten buis of een scheur in het dak kunnen structureel lekken veroorzaken. Als je pech hebt zit het lek ergens achter een spouwmuur en moet je breken om het te vinden, een vakman kan je hier bijstaan met speciale technieken om het aantal gaten te beperken. Om lekken te voorkomen is het bij een oudere woning ook aangeraden de kitranden van badkuipen, douches of wasbakken te vernieuwen. Dit is een van de meest voorkomende oorzaken van (sluipende) vochtproblemen in huis.

- Optrekkend vocht: dit komt meestal via de kelder, fundering via de muren naar boven. De plinten zijn meestal de eerste slachtoffers. Oorzaak is vaak een te hoge stand van het grondwater. Een waterdichting kelder of kruipkelder kan soulaas bieden, maar ook een behandeling van de buitenmuren is mogelijk.

- Koudebruggen: overal waar warme lucht in aanraking komt met een koud oppervlak zal condens ontstaan. Vaak zie je dit waar elementen zowel in contact komen met de buiten- als binnenkant van de woning en er zo een temperatuurverschil kan ontstaan (vb. metalen deur of venster,...) Dit water met natuurlijk ergens naartoe en kruipt vaak in aangrenzende muren of andere elementen.

Vochtproblemen

- Condensatie door bewoning: je adem, je was, een douche nemen,... het geeft allemaal waterdamp af en die kan overslaan in condens. Dit is echter makkelijk op te vangen door goed te ventileren, anders zal de condens -net zoals bij koudebruggen- ergens neerslaan en inkruipen.

Wil je graag vrijblijvend advies van een vakman over jou vochtproblemen in huis? Neem dan contact op metLimas @ Home.


Gratis diagnose en offerte?

Laat hier uw gegevens achter en we bellen u voor een afspraak