Hoe ontstop ik de afvoer in mijn keuken?

Zoals veel ongemakken komt een verstopte afvoer natuurlijk nooit gelegen. Snel nog even de afwas doen voor er gasten op bezoek komen en bam, afvoer verstopt! Daar wil je afwaswater niet meer weglopen.

Een eenvoudige verstopping is meestal een prop vuil die in de buizen zit en we dus moeten verwijderen, meestal zit deze vrij dicht aan de bovenkant en kunnen we ze zelf aanpakken. Is echt het riool verstopt dan kan je best de hulp van een loodgietersbedrijf inroepen. Gelukkig moet dit niet altijd een groot probleem zijn waar een loodgieter aan te pas komt. Iedereen kan een afvoer ontstoppen met enkele makkelijke methodes.

Methode 1: De ontstopper

Met een ontstopper die je in de handel kan kopen (rubberen zuignap op een stok) ga je een vacuüm trekken tussen de afvoer en de prop. Hierdoor komen de vuilresten hopelijk los en kan je ze eenvoudig mee doorspoelen.

Afvoer ontstoppen

Enkele tips:

  • Plak de overloop dicht met tape zodat je een vacuüm kan trekken
  • Laat wat water in de bak staan om het effect van de zuignap te versterken
  • Stevige pompende bewegingen, je wil het vuil immers lostrekken

Methode 2: Sifon schoonmaken

Onder je wasbak heb je de sifon, we noemen hem ook wel eens de "zwanenhals" door zijn gebogen vorm. Het is een clever design dat een beetje water laat staan in de buis waardoor er geen nare geurtjes uit de riool door je afvoer naar boven kunnen komen. Het nadeel is inderdaad –zoals je nu wel kan merken- dat er hier soms vuil in blijft staan dat de verstopping veroorzaakt. Maar dat is makkelijk op te lossen door hem even schoon te maken.

Sifon schoonmaken

Enkele tips:

  • Zet een emmer onder de sifon voor je hem gaat losdraaien, de inhoud van je wasbak gaat naar beneden komen.
  • Doe schoonmaakhandschoenen aan… het is een vuil werkje
  • Maak de sifon schoon, maar check ook de buizen van de afvoer en de riool


Controleer als je alles terugzet of je alles terug goed afgesloten hebt. Je kan best de wasbak vol met water laten lopen en hem dan laten leeglopen, zo vult de sifon volledig op met water en spot je lekken dadelijk (laat die emmer misschien nog even eronder staan tijdens de test, je weet nooit)

Heb je vragen over afvoer ontstoppen twijfel dan niet om al je vragen te stellen aan loodgietersbedrijf Limas@Home. Wij zijn beschikbaar voor vrijblijvend advies of een offerte, en staan u graag bij op een correcte en tijdige manier.


Gratis diagnose en offerte?

Laat hier uw gegevens achter en we bellen u voor een afspraak