Condensatieketel onderhoud in 3 gouden tips

Je CV ketel moet in Vlaanderen en afhankelijk van of hij op gas of mazout draait regelmatig een controle krijgen van een erkende vakman om de veiligheid van de installatie te garanderen. Hier ontsnap je natuurlijk niet aan, gelukkig kan je de factuur van deze controle fiscaal recupereren voor rond de 40% (belastingsverminderende energiemaatregelen). 

Maar wat kan je in tussentijd zelf doen aan condensatieketel onderhoud?
 

Condensatieketel onderhoud

Tip 1: Doe een veiligheidscontrole

 Het grootste gevaar dat een condensatieketel installateur zal nakijken is of er niet teveel CO vorming is en dat deze of ander gas niet vrijkomt in de woning, dit is immers levensgevaarlijk voor de bewoners. Je kan daarom ook best controleren dat de verluchting in de ruimte waar je installatie staat goed werkt. Daarnaast wil je zeker zijn dat de rookafvoer optimaal is en dat de eventuele gasleidingen naar je installatie toe nog goed afgesloten zijn.

Tip 2: Controleer & reinig van boven naar onder de installatie

 Doe deze controles niet zonder kennis van zaken, je zou je installatie kunnen beschadigen. Maar op zijn minst weet je nu wat je condensatieketel onderhoud zou moeten omvatten. We beginnen "van boven" dus met het reinigen van de schoorsteen en de aansluiting op de schoorsteen. Daarna nemen we de warmtewisselaar onder handen, om verder te gaan met de brander (demonteren en reinigen), het reinigen van de sproeiers en natuurlijk ook de filters. Afsluiten doen we dan met eventueel de sanitaire plaatwisselaar te ontkalken. Op deze manier heb je een volledige reiniging en controle van je condensatieketel gedaan.

Tip 3: Plaats een CO alarm

 In de handel kan je eenvoudig en voor weinig geld een brand- en CO melder aanschaffen. De kleine investering is het echt waard om het risico nog meer te beperken. Op deze manier heb je immers een bijna permanente bewaking.

CO melder

Door je condensatieketel regelmatig te onderhouden is een propere verbranding gegarandeerd, en dat vertaal je al snel naar een voordeel voor je beurs maar ook voor het milieu. Daarbij blijft de ketel in goede staat waardoor de levensduur natuurlijk ook verlengd wordt. Maar de belangrijkste reden voor een regelmatig onderhoud (en reden tot de wettelijke verplichting) is het risico dat als je de reiniging niet doet er steeds minder lucht aangezogen kan worden waardoor je CO-vorming gaat krijgen met alle levensbedreigende gevolgen van dien.

Heb je vragen over condensatieketels twijfel dan niet om al je vragen te stellen aan een condensatieketel installateur van Limas@Home. Wij zijn beschikbaar voor vrijblijvend advies of een offerte, en staan u graag bij op een correcte en tijdige manier.


Gratis diagnose en offerte?

Laat hier uw gegevens achter en we bellen u voor een afspraak