Gevaren van mosgroei op het dak

Op termijn krijgt bijna elk dak te maken met mosgroei, door de jaren heen weten de plantjes zich te nestelen en worden het er geleidelijk aan meer en meer. Qua gevaar voor je dak is het niet volledig onschadelijk -zoals we verder zullen toelichten- maar eigenlijk is het vooral onsierlijk en geeft het je huis een oud en ietwat verlepte look.

Mos op het dak

Waarom krijg je eigenlijk mos op je dak? Hierbij is de orientatie van je dak de belangrijkste factor. Immers hoe minden kans op zon hoe hoger de kans op mosvorming. Je kan dit ook vaak opmerken op daken dat de mos zich enkel op bepaalde plaatsen zal vormen en zelden het hele dak. Ook bomen in de buurt van je dak kunnen een rol spelen.

Het mos aan zich is eigenlijk geen probleem, veel daken gaan jaren mee zelfs met wat mosgroei. Toch schuilen er enkele nadelen in waar je rekening mee moet houden zodat je een dakrenovatieof -schoonmaak op termijn toch best wel kan uitvoeren. Het mos gaat water ophouden waardoor je dak langer nat zal blijven, zeker bij een plat dak kan dit een nadeel opleveren omdat het dak zelf dan ook langer koud zal blijven wat niet altijd voordelig is voor de isolatiegraad. Daarbij bestaat er invriesgevaar bij dit opgehouden water, dit kan voor extra druk op het dak zorgen maar kan ook kleine scheurtjes sneller helpen opentrekken.

Dit in combinatie met het feit dat het mos andere planten toelaat zich te nestelen, de wortels van deze planten -in tegenstelling tot het mos zelf- kunnen dan weer wel schade aan je dakconstructie toebrengen. Voeg hierbij dat het water dat zich in die kleine plekjes gaat ophopen en de kans dat met het bevriezen die weer steeds wat groter worden (water zet immers uit als het naar ijs gaat) kan wel problematisch worden op termijn. Dit alles komt dan het leefmilieu binnen in je huis niet ten goede.

Dak reinigen

Bijdakwerken om mos aan te pakken maakt men vaak gebruik van algenverwijderende of -werende producten. Hou er ook rekening mee dat moest je nog asbest op je dak hebben zitten je dan geen dakwerken mag uitvoeren en je het hele dak zal moeten vervangen.

Heb je vragen over de aanpak van mosgroei op jou dak twijfel dan niet om vrijblijvend advies of een offertete vragen bij Limas@home.


Gratis diagnose en offerte?

Laat hier uw gegevens achter en we bellen u voor een afspraak