Kelderdichting: beter nooit nodig dan te laat

Tot je enkels in het water staan in je eigen kelder is geen fijne ervaring, en meestal -dankjewel Murphy- nog midden in de nacht ook.

Al moeten vochtproblemen in kelder niet altijd zo dramatisch zijn, condens of kleine druppels zijn al genoeg om voor overlast te zorgen.

Waar kan je zoal tegenaan lopen bij een vochtige kelder:

 • vochtige muren
 • schimmels op muren en spullen
 • problemen met de fundering van je huis
   

Vochtige Kelder

Door een goede kelderdichting kan je de hele ruimte waterdicht maken en worden je muren beschermd tegen de druk van het grondwater, dit ligt immers vaak aan de kern van een vochtprobleem in je kelder.

Er zijn twee traditionele manieren om vochtbestrijding kelder aan te pakken:

 • Bekuiping: hier gaan de kelderdichting aannemers de keldermuren waterdicht cementeren, dit proces loopt via verschillende fases waarin achtereenvolgens verscheidene lagen aangebracht worden zoals fixeerlagen, waterdichtingsmortels en sneldroogcement.

Kelderdichting aannemers

 • Waterdichten van de vloer: soms is het nodig (bij ondergrondse waterdruk) om een nieuwe vloerplaat te gieten en zeker ook de klimnaad -waar je muur en vloer samenkomen- te verstevigen.
   
 • Kelderdrainage: bij extreme vochtproblemen in kelder is soms enkel kelderdichting niet genoeg en moet een structurele manier gevonden worden om het water af te voeren. Dit is in sommige gevallen de enige duurzame oplossing om stilstaand water tegen te gaan, dit bespreek je ook best met je aannemer want ieder geval is hierbij uniek.

Wat zijn aandachtspunten bij vochtbestrijding kelder:

 • verse buitenlucht is belangrijk, zorg dus voor een goede ventilatie
 • isoleer je kelder, je gaat er immers meer moeten verwarmen en dat geeft condens op een koude muur
 • moet je nog bouwen? Leg dan aan de buitenzijde van de kelder al een kelderdichting, bij problemen heb je dan achteraf nog altijd de mogelijkheid om via de binnenkant iets op te vangen.
   

Vergeet ook niet dat een kelder bij de aanbouw van de woning vaak als extra opslagruimte gezien zal worden, maar na enkele jaren vaak een woonfunctie krijgt. Investeer een tikkeltje extra, en laat je bijstaan door Limas @ Home om te weten hoe je die toekomstige vochtproblemen al kan counteren.


Gratis diagnose en offerte?

Laat hier uw gegevens achter en we bellen u voor een afspraak