Je dak vernieuwen voor de winter is leuker dan tijdens

Het is misschien nog niet zo ver, maar toch staat de winter er aan te komen. Nu het nog mooi weer en droog is kan het de moeite zijn om nog wat dakwerken uit te voeren voor de herfst en winter er aankomen.

Die gure tijden zijn zwaar voor je dak, en je wil toch niet in het midden van een hagelstorm je dak herstellen. Wist je dat er in de winter van 2010 –die trouwens helemaal geen uitzonderlijk koude winter was- er in Belgie meer dan 40 incidenten waren van ingestorte daken. Regelmatig een dakcontrole en indien nodig een dakrenovatielaten uitvoeren is dus de boodschap om dit te vermijden.

Dak vernieuwen

Je zou immers denken dat die daken instorten door een teveel aan sneeuw, maar dat blijkt helemaal niet zo te zijn. In België geld immers een norm (NBN EN 1991–1–3 voor de kenners) waarbij daken moeten kunnen weerstaan aan 60kg/m2, en zoveel sneeuwval zien we zelden. De norm past zich trouwens ook aan aan de gemiddelde sneeuwval over de laatste 50 jaar.

De grootste boosdoener blijkt de zogenaamde vijvervorming (of Pooling Effect in het Engels). Hierbij vormen zich er door slijt over de jaren kleine verzakkingen in het dak, water blijft hierin staan door regen en wind. Deze aanvankelijk kleine plasjes worden op termijn grote blokken ijs en zorgen zo voor steeds ergere verzakkingen of ze breken af en blokkeren zo de regenpijp waardoor er nog meer water blijft staan… met uiteindelijk een dak dat instort onder het gewicht van al dat ijs.

Zorg er dus voor dat een dak vernieuwen in putje winter onvermijdelijk gaat worden voor je. Laat je dak regelmatig eens onder handen nemen door een expert in dakwerken. Een controle elk jaar bij een plat dak en elke 3 jaar bij een schuin dak is echt geen overbodige luxe. Zo kan je je op tijd en stond je dak herstellen zonder dat er grote dakwerken gedaan moeten worden.

Zit je nog met vragen ove hoe je een dakrenovatie bij jou woning best aan zou pakken? Twijfel dat niet om contact te nemen met Limas@Home voor vrijblijvend advies.


Gratis diagnose en offerte?

Laat hier uw gegevens achter en we bellen u voor een afspraak