Welke impact heeft een renovatie op je kadastraal inkomen

Elke eigenaar van een woning in België moet onroerende voorheffing betalen, en deze voorheffing berekenen we op basis van het kadastraal inkomen (KI). Het KI is het gemiddelde netto-inkomen dat uw woning zou opbrengen indien u die tijdens een jaar zou verhuren, met andere woorden is het een fictieve opbrengst los van of u nu al dan niet u woning zou verhuren. Maar we zijn er nog niet, het KI kijkt naar de prijs die u zou gekregen hebben voor uw woning op 1 januari 1975 (het referentietijdstip), waarna er op die prijs natuurlijk een jaarlijkse indexering gedaan is. Dat is de basis van de berekening voor uw onroerende voorheffing.

Impact renovatie op je kadastraal inkomen

Elke betekenisvolle verbetering of verbouwing aan een woning moet je in principe binnen 30 dagen na het afsluiten van de werken melden aan het kadaster, in dit geval kan het oude kadastraal inkomen mogelijk herzien worden. Indien u het comfort in de woning optrekt (door vb. een centrale verwarming te plaatsen) kan je er bijna zeker van zijn dat het KI herzien zal worden naar boven. Ook indien je na renovatiewerken meer woonoppervlakte hebt dan voordien (ingebruikname van een zolder) kan je aanleiding hebben voor een verhoging.

Goed nieuws is dat verschillende energiezuinige aanpassingen aan de woning geen reden zijn tot een aanpassing van het KI zoals o.a.:

  • zonnepanelen of een zonneboiler
  • isolatie dak, muren en vloeren
  • dubbel of drievoudig glas plaatsen
  • thermostatische kranen
  • oude ketel vervangen door een energiezuinig model
  • woning ombouwen tot een passiefhuis


Omdat de verhoging van het KI niet in de offerte is opgenomen -al zal een goed renovatiebedrijf je hier zeker in kunnen adviseren- "vergeten" veel landgenoten bewust dit door te geven en het is dan ook een publiek geheim dat het KI van veel woningen niet meer realistisch is. Toch beginnen verschillende gemeenten, met name in het Brusselse, pro-actief vergeetachtige bewoners aan te schrijven om hen aan te moedigen alles aan te geven. Maar ook de Vlaamse Belastingdienst heeft controleurs op de baan die nagaan of het opgegeven KI terecht is.


Gratis diagnose en offerte?

Laat hier uw gegevens achter en we bellen u voor een afspraak