Check jij regelmatig naar condensatieproblemen onder je dak?

Bij een nieuwe woning met een plat dak werkt men tegenwoordig in de meerderheid van de gevallen met een bouwtechniek die we "warm dak" noemen, hierbij komen vochtproblemen onder het dak nog zelden voor. Heb je echter een bestaande woning waar je een dakrenovatie bij hebt laten uitvoeren dan kiest men echter sneller voor de techniek van het "koude dak". Bij dit soort van dakwerkenplaatst men de dakisolatie niet rechtstreeks onder de roofing en is er tussen het dak en de roofing een kleine ruimte waar vochtproblemen kunnen voorkomen.

Condensatieproblemen

Een eerste geval waarbij deze bouwwijze tocht vochtproblemen kan leiden is indien het dampscherm slecht geplaatst is, de warme binnenlucht houden we door de isolatie binnen en dat is natuurlijk ook net de bedoeling. Maar ook het leefvocht, dat tot 10 liter per dag per gezin kan oplopen, zit natuurlijk ook mee gevangen. Bij een slechte plaatsing zijn er dus lekken mogelijk waarbij de koude buitenlucht in contact komt met de warme binnenlucht en hier dus tot condensvorming kan leiden... met alle gevolgen vandien.

De tweede oorzaak van vochtproblemen bij dit soort van dakrenovatiekomt van vochtig hout dat in de constructie gebruikt kan worden. Men gebruikt vaak immers nieuw hout, en dit heeft een vochtigheidsgraad van rond de twintig procent. In de volgende jaren zal dit hout rustig verder drogen tot het nog ongeveer een vochtigheidsgraad van een twaalf procents heeft. Dit gebeurt enkel tijdens de eerste vijf jaar na plaatsing, daarna is het in evenwicht. Maar die jaren kan er wel een kleine liter water per vierkante meter afgegeven worden in de ruimte tussen de roofing en de isolatie, een kleine rekensom leert dus dat je rond de 16 liter water kan vrijkomen uit een dakconstructie van een twintig vierkante meter. Met een goed afgesloten dampscherm hoeft dit geen probleem te zijn, maar zoals we allemaal weten is voor water het kleinste gaatje genoeg.

Neem bij dakwerken dus steeds een ervaren vakman onder de arm om dit soort ongemakken te vermijden.

Zit je nog met vragen ove hoe je vochtbestrijdingbij jou woning best aan zou pakken? Twijfel dat niet om contact te nemen met Limas@Home voor vrijblijvend advies.


Gratis diagnose en offerte?

Laat hier uw gegevens achter en we bellen u voor een afspraak